Så tvättar du bilen på vintern

Stora delar av Sverige har minusgrader och snö under stora delar av vinterhalvåret. Det innebär kallt, salt och att bilen blir smutsigare än under vinterhalvåret. Många känner att det inte är lönt att tvätta bilen på vintern eftersom den blir lika smutsig direkt efteråt. Men faktum är att det är ännu viktigare att tvätta bilen korrekt på vinterhalvåret för att den ska hålla så länge som möjligt. Under vintern så river dubbdäcken upp mer partiklar från asfalten, det ligger även sand och salt på vägbanorna som sliter på bilen om inte detta tvättas bort med jämna mellanrum.

Hur ofta ska jag tvätta bilen på vintern?

Hur ofta du ska tvätta bilen beror dels på hur mycket du kör och även en smaksak. Men använder du bilen dagligen under vinterhalvåret kan det vara bra att tvätta bilen en gång i veckan för att få bort all smuts. Det går även bra att bara spola av bilen efter en körtur om man har möjlighet för att göra det, då kan man spola bort den värsta salten innan det biter sig fast på bilen.

Handtvätt eller automattvätt på vintern?

Visst kan det verka lockade med en automattvätt på vintern, sitta kvar i bilen och dricka en kaffe medan bilen blir tvättad? Fakturm är dock att på vintern blir bilen sällan helt ren i en automattvätt. Den främsta anledningen till detta är att på vintern när det är kallt ute så behöver kallavfettning m.m. längre tid på sig för att börja verka, ibland upp mot 15 minuter. En automattvätt tar inte hänsyn till detta utan allt medel sprutas på och direkt sköljs av igen, det fungerar bra på sommaren men sällan på vintern. Vad som också sker då är att om bilen inte blir helt ren och automattvätten går på med borstar är att du kommer få tvättrepor. Därför är det med fördel bättre att välja att handtvätta bilen, speciellt under vinterhalvåret. Då säkerställer du att bilen blir ren och minimerar tvättrepor. Detta kommer självklart att behålla värdet på bilen bättre till den dagen du vill sälja din bil.

Kan man tvätta bilen när det är kallt och minusgrader utomhus?

Det enkla svaret är ja, dock beror det självklart på hur många minusgrader det är och hur länge bilen ska stå ute. Är det ett par minusgrader och du har möjlighet att köra in bilen i ett värmegarage efteråt så går det strålande att snabbt tvätta av bilen. Är det för kallt så kommer tyvärr vatten och medel att frysa så då blir det svårare att tvätta. Kom också ihåg att om du ska tvätta en väldigt smutsig bil när det är minusgrader så kan det vara svårt för medlet att hinna verka. Ett tips är också att köra bilen varm innan du ska tvätta, då kommer det gå enklare att tvätta bilen.

Så tvättar du bilen steg för steg under vintern

1. Kallavfettning & Förtvätt

Detta är det absolut viktigaste steget så det här ska man inte slarva med. Kallavfettning kan med fördel sprayas på från dörrhandtagen och nedåt (är det väldigt stark kallavfettning ska man undvika detta på glas och gummi då det kan slitas mer då). Här är det viktigt att kallavfettningen får ligga på länge och verka, oftast minst 5 minuter på vintern. Kallavfettningen löser upp salt, tjära, asfalt m.m. Du kan också lägga på en alkalisk avfettning på hela bilen som löser upp damm och annan lättare smuts på bilen. Denna kan du med fördel lägga på glas, gummi m.m. Sen är det bara att spola av bilen.

2. Fälgrengöring

Fälgrengöringen hjälper till att ta bort bromsdamm och smuts som samlar sig där när du kör. Fälgrengöringen blir ofta lila när den börjar verka, även fälgrengöringen behöver ligga på en stund för att hinna verka, gärna minst 5 minuter. Är fälgarna väldigt smutsiga kan man behöva använda en fälgborste eller pensel för att jobba in fälgrengöringen mer. Sen är det bara att spola av fälgarna.

3. Flygrost

Flygrost samlas på bilen som små svarta fläckar (enklare att se på en vit bil). Det är inte vanlig rost men du får bara bort det genom flygrostborttare, det går inte att få bort genom andra medel eller att skrubba bort. Spraya därför på flygrostbortagare några gånger per år på bilen och låt verka en stund. Flygrostmedlet brukar bli lila när det har fått verka lite, då är det bara att spola av bilen.

4. Schamponering

När allt förarbete är gjort kan bilen se ren ut, vilket är positivt. Nu är det dags att handtvätta med schampo. Här kan man antingen välja ett helt neutralt schampo som har bra egenskaper för att rengöra eller så väljer man ett schampo som även har lite vax och annat i sig för att skapa glans och avrinning. Då kan tvätteffekten bli något sämre men har du gjort ett bra förarbete kommer det schampot att räcka fint. Fördelen då är att du får bättre glans och mer avrinning direkt bara av att schamponera. Tänk på att arbeta uppifrån och ned i avlånga rörelser, jobba in med cirklar då det kan bli väldigt tråkiga repor om du skulle råka få med smuts i tvätthandsken. Med fördel kan du använda dig av 2-hinks metoden, den innebär att du har en hink med schampo och sen har du en hink med bara vatten där du sköljer av handsken/svampen varje gång innan du tar mer schampo. Avsluta med delarna längst ner på bilen och kör även schamponering på fälgarna. Sen är det bara att spola av bilen igen.

5. Torkstöd / Lackskydd

För att hjälpa till med att torka bilen och skapa lite extra skydd/glans finns det olika medel att lägga på som går snabbt och passar perfekt till underhållstvätten. Dessa medel hjälper till att torka bilen samt skapa glans och lackskydd. Vanligtvis sprayar man på dessa direkt i en duk eller på lacken och så torkar av snabbt. Det man behöver vara noga med är att inte ta för mycket medel, då får man lätt fula fläckar.

6. Tork av bilen

Sista momenten är att torka av hela bilen med en torkduk, först och främst torka av hela bilen men också lister och annat som kan frysa på vintern.